Manis ?!

السلام عليكم

~ Peace be upon YOU ~

[Seriously, lamanya tak update blog ni. Oh, tidak!]

Bismillahirrahmanirrahim.

Ini post aku yang ke-60 selepas lamanya blog ni tak dijenguk tuannya. Apakan daya, sibuk sibuk sibuk. Haha [Yeke?]

Oklah, straight to the point. Sebenarnya malas nak on laptop ni.

Tengok tajuk atas, manis. Apa yang manis?

Manis

Sweet

Süß

Semua maksudnya sama. Semua orang suka. Tapi, pernah tak kita fikir kenapa orang suka perkara yang manis manis, ingatan yang manis-manis, orang yang manis-manis [Ehh]. Jap, ada kan ucapan “Selamat Malam, Mimpi Manis”? Hehe

Siapa orang yang sweet? Siapa? siapa? Haha. 

Sebenarnya, kalau kita sedar dan perasan selama ini kita dikelilingi pelbagai perkara yang sebenarnya memberi kita peluang menentukan sama ada sesuatu perkara itu manis atau tidak.

I am telling this bcoz kadang kala kita tak sedar perkara ni. Why?

1. We are muslims, right? Who is the sweetest one for us? Of course, Allah SWT. Why? Ingat Allah ada kirimkan kita ayat-ayat cinta yang selama ini kita buat tak endah, buat tak tau and dunno je.

So, kalau nak tau apa ayat-ayat cinta tu. Senang je, betul tak? Tak nak bagitau macam mana nak cari. Hehe. [Jahat!] sebab semua orang tau macam mana nak cari. Kan? Wow! Sweetnya!

2. Wow! Look at me!! [Here! Here!] Siapa yang paling rapat dengan kita? [Apa? Aaron Aziz? Nehh. SALAH tu!] Cepat! Cepat!

Kita ada ayah. Kita ada ibu. Yes, whatever you call them : Abah, Abi, Papa, Mama, Ummi, Mommy, Daddy. Sayang ayah tak? Sayang ibu tak? Wow! Sweetnya!

3. Kita ada kawan. Ada rakan. Ada teman dan ada sahabat. Yes! Yeay! Happy tak? Suka tak? Mai sini nak habaq satu cerita. Pernah dengar kisah Nabi Musa? Di saat Nabi Musa nak lawan dengan Firaun yang jahat giler giler tu, Nabi Musa berdoa agar Allah SWT berikan baginda satu sumber kekuatan. Yes, absolutely Allah SWT perkenankan doa baginda. Cuba teka Allah bagi apa?

Allah SWT turunkan seorang teman, seorang yang sentiasa seiring sejalan bersama Nabi Musa sebagai sahabat baginda demi memberi satu kekuatan luar biasa menentang Firaun. Siapa tu? Nabi Harun.

Sebab itu, pentingnya rakan dan sahabat dalam hidup kita. Susah senang kita kongsi sama sama. Tak gitu? Wow! Sweetnya!

So, kesimpulannya banyak lagi sebenarnya yang manis manis di sekeliling kita! Cuma tunggu masa untuk kita ambil dan pilih seadanya. Jangan lebih lebih sangat, nanti manis juga! [Kencing manis. Hoho]

Tapi yang kat atas ni adalah dos yang telah ditetapkan dan amatlah digalakkan untuk kita ambil supaya hidup kita akan bertambah manis dan sweet sweet lagi! Hooray!

Suka kan? Wow! Manisnya! Sweetnya!

Ampun maaf dipinta jika ada salah dan silap. Yup!

P.s insaAllah jika diizinNya, saya nak update blog lagi! Haha

 Winners NEVER Quit!

Need To Hear From You

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s