Aptitude Test ?!

السلام عليكم

~ Peace be upon YOU ~

#61

Bismillahirrahmanirrahim

Yes! Once again dapat jugak update blog hari ini. Cakap apa? Alahmdulillah😀

Hari ni kita cerita sikit pasal Aptitude Test. [Apa tu?]

Aptitude : A natural ability (talent), capacity for learning, general suitability

Aptitude Test is a standardized test designed to predict an individual’s ability to learn certain skills (Merriam-Webster Dict)

Ok. Memandangkan sekarang ni ramai kan orang yang pandai-pandai dan cerdik-cerdik belaka, so persaingan untuk mendapatkan tempat di Universiti sangatlah susah dan memerlukan kelebihan dan X-Factor yang tertentu supaya kita ni lebih sikit daripada calon-calon lain.

Oleh sebab itu, beberapa universiti di negara kita seperti Universiti Malaya dan mula menetapkan syarat untuk menduduki satu ujian khas [special test] dan temuduga untuk semua program sarjana muda kepada lepasan asasi/matrikulasi dan STPM. Kalau kat UM, kita panggil ujian tu :

UMAT : Universiti Malaya Acceptance Test

DSC_0047

UMAT ni sama lebih kurang [plus minus] dengan BMAT : BioMedical Assessment Test yan dikelolakan oleh Admission Testing Service. Macam Majlis Peperiksaan Malaysia dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia tu. Hehe. Tapi ni international standard tau!

The BioMedical Admissions Test (BMAT) is a subject-specific admissions test for applicants to medicine, veterinary medicine and similar courses at universities where the majority of applicants have followed a predominantly UK-based school science curriculum.

The BMAT is a 2-hour, pen-and-paper test divided into three sections. It does not require a lot of extra study as it is a test of skills and knowledge that learners are expected to have already. The BMAT is owned and administered by the Admissions Testing Service.

Faham kan? Hehe. Tapi BMAT ni lebih kepada bidang Medicine, Pharmacy and Veterinary. Banyak university luar negara sangat mementingkan keputusan ujian ni bagi melayakkan kita terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke sana [Wow!]

So, bagi melonjakkan nama universiti-universiti tempatan, kita pun adakan juga ujian seperti itu! Yeay!

Baru-baru ni dengar yang Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM pun adakan tapisan ujian untuk Fakulti Perubatan. Tengok-tengok, haa! Ujian aptitud jugak. Nampak tak kepentingan ujian ni.

Nak bagi tips pun, saya pun tak berapa sure sangat tapi boleh cuba soalan soalan di laman web Admission Testing Service. Tekan sini.

Ok, ini je yang saya nak bagitau. Kemungkinan besar ramai yang nak tau macam mana ujian tu kan? So, selamat mencuba!

P.s ingat lagi macam mana ujian UMAT hari tu kepada student-student PASUM untuk Medic dan Dentistry. 3 jam woo! Haha. Good Luck you guys!

 Winners NEVER Quit!

10 thoughts on “Aptitude Test ?!

  1. I’m applying for medicine has anyone heard of Blackstone tutors course for BMAT? Heard they are doing one over in Singapore

  2. Tak di panggil ujian nie bermakna tak dapat la?? So nanti result ipta confirm la tak dapat? Mintak medic ukm .. 4 flat muet band 5 koko 94.. Tak dapat?? T.T

    1. Salam Faizal, tak dapat panggilan UKM tak bermakna kita gagal. InsyaAllah rezeki Allah sangat luas. Kemungkinan besar ada universiti lain yang dah pilih anda dulu. Jangan berhenti berharap. All the BEST and good luck!

  3. Ehsan 2 jam jelah haritu. 1 jam section a, 30 minit section b 30 minit section c. Wuaa nak nangis oh jawab.

Need To Hear From You

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s